mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, jaki do perfekcji połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Zwykle jest tak, że najporządniej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja w Krakowie

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i w szeregu przypadków mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje co niemiara różnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę o wiele bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć poprawnie z serem, w następstwie tego zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu słusznego jako o okazji do tego, by spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeśli w sosie są grzyby bądź też warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.